Mama Phaedra (41 jaar)
Mijn dochtertje van vijf jaar kan nog steeds erg moeilijk voor lange tijd met iets spelen.
Een weekend is voor mij dus doodvermoeiend. Al vroeg in de ochtend staat ze aan mijn bed, klaar om de dag te starten. Een dag vol entertainment van mama. Van knutselopdracht naar spelletje, van spelletje naar uitstap. Kan ik verwachten van haar om ook even alleen te spelen?
Een kleuter van vijf jaar heeft wel al de wil om veel zelfstandig aan te pakken, maar kan dit nog niet altijd. Ook de concentratie van een vijfjarige is nog niet hoe wij die kennen.
We moeten zeker begrip tonen voor deze hulpvraag en de nood aan spel, maar hoeven daarbij ook niet volledig mee te gaan in elke vraag.
Probeer te focussen op het proces in plaats van op het einddoel. Een uur zelfstandig spelen, zal jouw dochter de komende dagen nog niet doen. Wel kan je haar helpen in de opbouw naar dit zelfstandig spel.
We communiceren als ouder dan heel letterlijk en duidelijk wanneer er tijd mét mama is en wanneer er individuele speeltijd is. Die individuele speeltijd kan opgebouwd worden in tijd, maar ook in de mate waarbij je stuurt in het spel of de eigen fantasie zijn werk laat doen.
Bijvoorbeeld:
- Je staat model en toont aan jouw dochter hoe je met de poppen speelt. ‘Ik doe de pop kleedjes aan, ik leg de pop in bed, ik geef de pop eten.’
- Je betrekt haar bij dit spel en je stelt de vraag wat zij graag nog wil doen met de pop.
- Wanneer jouw dochter druk in de weer is, laat je ze even spelen, maar geef je na een tweetal minuten al een leuke opmerking. Zo weet zij dat je ook tijdens het opplooien van de was aan het meekijken bent.
- De geruststelling van aanwezigheid, zonder daadwerkelijke interactie in het spel, is de veiligheid die er voor zal zorgen dat jouw dochter ook alleen speelt en jou af en toe gewoon iets komt tonen.
Schat vooraf wel de situatie goed in en stel je verwachtingen juist. Is de vermoeidheid te groot bij jouw dochter? Heeft ze terecht nood aan jouw nabijheid na een lange schooldag, dan geef je die best eerst. Deze moeilijke situaties zijn immers pas de laatste stappen in ons oefenproces.