Menu
Q&A

Hoe voelt mijn zoontje zich eigenlijk?

Mia (30 jaar)

Mijn zoontje van vijf jaar gaat net naar een nieuwe school. Ik zou dolgraag weten wat er allemaal gebeurt daar, hoe hij zich voelt, wat hij leuk vindt en wat niet… Ik heb wel 100 vragen, maar Alex vertelt me niets.

Dag Mia,

Kleuters van die leeftijd hebben nog een heel andere dag dan hoe wij een dag ervaren. Wij zouden een dag omschrijven als opstaan, voormiddag-werk, lunch, namiddagactiviteit en avond. Een kindje van vijf jaar kan zijn dag nog niet in zo een grote blokken indelen. Die ervaart een dag als allemaal kleine activiteiten en taken na elkaar. Bijvoorbeeld: ik sta op, probeer de trap af te komen, zoek mijn knuffel, durf alleen naar het toilet en kan zelf mijn broek optrekken, ik eet een lekkere boterham enzovoort…

Je voelt het al, na een hele schooldag, is er voor Alex zoveel gebeurd, dat hij geen idee heeft waar te beginnen. Hij zou jou bijvoorbeeld kunnen vertellen dat hij zijn jas zelf dicht deed of dat de juf boos op hem was. Wat nu net belangrijk is, of  wat jij nu net wil weten, voelt Alex niet zozeer aan. Voor hem zijn dat twee voorbeelden uit zijn ellenlange dag. Sommige kindjes zijn na zo een dag zó overdonderd door alle informatie en ervaringen dat ze even niets meer weten.

Hou rekening met dit gemoed, want een kindje dat moe is, moet ook even die rust krijgen.

Is er terug ruimte voor vertellen dan kan je onderstaand spelletje eens uitproberen. Het kan dienen als gespreksstarter en is makkelijk zelf te maken.

Het ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet….-blad’. (zie downloads-school)

Je tekent een heel aantal dingen op een wit blad. Heel concrete dingen, maar ook abstracte tekens zoals een cijfer en een hartje bijvoorbeeld. Geef het blad aan jouw kleuter en geef de opdracht om te zoeken naar een tekening waarbij hij iets kan vertellen. Jij kan dan raden welke tekening hij in het hoofd had. Loopt dit nog te stroef? Doe het dan even voor:

Mama heeft de tekening van de telefoon in gedachten en vertelt dat ze dit vandaag heel vaak heeft moeten gebruiken op het werk. Ook in de auto stond hij niet stil en heeft mama veel moeten luisteren, maar ook veel moeten praten.