Menu
Q&A

Kleuters zijn snel afgeleid.

Kleuterjuf Anja (25 jaar)

Ik sta nog niet zolang als juf in de tweede kleuterklas. Ik merk dat veel van de kindjes in mijn klas wel heel graag een verhaal luisteren, maar vaak hun aandacht niet kunnen volhouden. Zelfs een prentenboek duurt wel even en een aantal van mijn kindjes ben ik halverwege toch weer kwijt. Hoe kan ik hun aandacht misschien makkelijker bijhouden?

Kleuters hebben nog een erg korte aandachtspanne en werkgeheugen. Een verhaal kan dus niet te lang zijn of we moeten ze helpen om de draad erbij niet te verliezen.

Om hun aandacht te houden, moeten we ze betrekken bij het verhaal. Zijn er elementen uit het verhaal dat je al kan tonen? Materiaal zoals in het boek te zien is, ook in de kring bijvoorbeeld al ordenen, zorgt voor interactie. Je geeft kleuters als het ware geen kans om weg te dwalen.

Deze manier van vertellen kan je zelf op verschillende manieren maken.

Een vertelshort of een verteltafel zijn daar leuke voorbeelden van. Die kunnen meegroeien met het verhaal en kunnen door de kindjes ook aangepast worden. Het is een leuke samenvatting van het verhaal, die in tegenstelling tot de bladzijden die je omdraait, heel het verhaal zichtbaar blijft.