Menu
Q&A

De komst van een tweede kindje zorgt voor babygedrag bij de oudste.

Mama Eline (27 jaar)

Ik ben net mama geworden van een tweede zoontje, Liam. Mijn oudste zoon Kobe lijkt plots ook terug zich als een baby te gedragen.

Hoe kan ik duidelijk tonen dat ook hij niet vergeten wordt?

De komst van een baby is een aanpassing voor iedereen binnen het gezin. Iedereen moet terug op zoek naar zijn rol en functie. Een nieuw evenwicht moet nog gezocht worden.

Een pasgeborene vraagt echter heel veel van jouw tijd. En zelfs al zou je gezellig willen spelen met de grote broer, dat lukt eenvoudigweg niet altijd.

Kan je daarom jouw zoon betrekken in de zorg van jullie jongste telg? De ‘grote broer’-functie wordt zo voor hem meteen ook duidelijker. Samen met mama of papa dat kleine baby’tje mogen verzorgen zal zeker ook ‘quality-time’ zijn. Probeer daarbij genoeg aandacht te geven aan al wat vlot verloopt. Benoem luidop de positieve dingen die je ziet en geef gerust wat extra complimenten. Dat jouw oudste zoon nu vlug zelf zijn schoenen aandoet is niet enkel efficiënt in de planning, maar verdient echt een pluim. Als deze dingen gezien worden, benoemd en gestimuleerd worden, zal dit voor grote broer ook als leuk aanvoelen en hoeft hij zich niet als een baby te gedragen om die aandacht te bekomen.