Menu
Q&A

Spelen vs eten? Spelen!

Mama N. (30 jaar)

De laatste tijd heeft mijn zoontje (2j en 3maanden) het heel moeilijk om te stoppen met spelen om te eten en te gaan slapen. Gaan slapen is nog niet zo een ramp omdat hij eerst nee zegt en nadien zelf toch aangeeft te willen slapen. Maar eten lukt de laatste dagen niet of moeilijk. Als wij gaan avondeten wilt hij niet bij ons aan tafel zitten en wilt hij niet eten, hij wilt spelen. Ik wil hem natuurlijk niet met dwang aan tafel zetten, maar ik weet niet goed hoe ik hierop moet reageren. Ik heb een 2 tal keer zijn bord op de salontafel gezet zodat hij dan zelf kan eten tussen het spelen door maar dat mag geen gewoonte worden vinden wij. Ik zou hem wel eventueel kunnen voorstellen dat hij mag kleuren aan tafel, dit doet hij wel graag maar ik twijfel of dit een oplossing is.
Vaak vraagt hij dan anderhalf uur later voor bedtijd nog een boterham gezien hij niet gegeten heeft.

Een kleutertje is, zoals je het zelf mooi omschrijft, gericht op één ding: plezier maken! Ze hebben als het ware ‘een weegschaal van plezier’. Ze wegen telkens weer af wat het leukste is en gaan daar vervolgens ten volle voor … ook al moeten ze daar voor strijden. Wanneer ze met iets leuks moeten stoppen om iets minder leuks te starten, begrijpen ze dat oprecht niet. Zo een overgang van leuke activiteit naar ‘de orde van de dag’ kunnen we voor hen wel zo klein en makkelijk mogelijk maken.

– Start bij de voorbereiding van het avondeten. Neem je zoontje af en toe mee naar de winkel. Wat zou hij graag eten? Kan hij een mooie broccoli kiezen die we straks zullen klaarmaken?

– Probeer het eten zo leuk mogelijk te maken:

  • Probeer mee te gaan in die fantasiewereld en roep jouw kleine helper aan tafel. Jij als kok kan wel wat hulp gebruiken om de vorken op de tafel te leggen. Of kunnen de vrachtwagens, knuffels of waar hij op dat moment ook mee aan het spelen is, misschien helpen? Komen die al eens kijken wat er allemaal op tafel staat? Zij mogen gerust aan de zijlijn meekijken hoe goed jouw zoontje kan eten.
  • De gouden regel: jij beslist wat er op het bord komt, jouw zoontje beslist hoeveel hij eet.
  • Probeer jouw zoontje te betrekken in de gesprekken aan de tafel en hou het kort. Lang op een stoel zitten aan de tafel is voor geen enkele kleuter leuk. Jouw zoontje mag misschien gerust iets sneller dan de volwassenen van tafel.
  • Probeer hem nieuwe uitdagingen te geven door hem al eens zelf te laten opscheppen bijvoorbeeld.
  • Probeer het speelse aan tafel te brengen door bijvoorbeeld leuke prikkers te gebruiken, een leuk serviette of door een boterham in de vorm van een boot te snijden.
  • Benadruk alles wat wel goed lukt: fijn dat je aan de tafel zit, wat kan je al goed zelf met je vork prikken…
  • Zorg op momenten dat hij niet druk aan het spelen is voor een lekkere snack, aan dezelfde eettafel. Zo leert jouw zoontje het plezier van leuk en gezellig aan tafel zitten kennen.

Belangrijk is dat er duidelijk gecommuniceerd wordt. Is de regel dat iedereen aan de tafel eet, dan hou je je daar aan. Dan probeer je vol te houden om die overgang naar de tafel zo leuk mogelijk te maken en zorg je voor veel aandacht en positiviteit aan de tafel. Alleen spelen versus bij mama of papa positieve aandacht krijgen? Je wint op die kleuterweegschaal nu met voorsprong van het alleen spelen.