Mona (17 jaar)
Ik babysit vaak op een heel jong kindje. Anderhalf jaar is ze. Wat kan je met zo een jonge kindjes spelen?
Dag Mona,
Deze erg jonge kindjes zitten op de grens van baby naar peuter worden. Ze zijn in spel nog erg gericht op het senso-motorische. Dit wil zeggen: alles wat met bewegen en voelen te maken heeft, in de breedste zin gesproken.
Ze zijn daarbij op zoek naar actie-reactie, oorzaak-gevolg. Bijvoorbeeld: als ik op dat knopje duw, dan komt er een geluid. Als ik aan dat touw trek, dan beweegt die knuffel.
Ze stappen nog maar net en willen dan ook nog de hele wereld ontdekken. Met hun gekke eendenpas waggelen ze overal naartoe en kijken ze hun oogjes uit.
Hieronder een aantal spelvoorbeelden, passend binnen deze senso-motorische fase:
- Neem een stuk karton en teken een heel aantal dieren erop. Kleef op elk dier een andere textuur. Een beetje ‘bubblewrap’ kan het schild van een schildpad voorstellen. Een zachte veer hoort bij een kip, een stuk ribbelkarton kan dienst doen als de huid van een krokodil. Een stuk zilverpapier is een gladde vis en een stukje vilt is de huid van een grote beer.
Het kan je interactieve verhalenbord worden. Jouw babysitkindje zal graag op ontdekking gaan!
- Een schotel vol witte bonen, droge penne of mais.
Rijst, zand of zelfs modder, zou hetzelfde doel hebben, maar zijn uiteraard iets minder praktisch. Kindjes van die leeftijd willen voelen en zo een voelbak is dan ook uiterst leuk voor hen. Doe daar nog wat verschillende potjes bij, een lepel of een grote schep en het spel kan beginnen.
- Kan je buitenspelen? Neem een potje water en een penseel. Op het terras kan jouw kleine picasso eindeloos waterschilderijen maken.